Intellectueel eigendom beschermen of inbreuk op IE weerleggen?

Intellectueel eigendom ontstaat wanneer u iets bedenkt, ontwerpt of uitwerkt. Het intellectueel eigendom is dan ook een verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties. Dit kunnen merken zijn, maar bijvoorbeeld ook muziek, uitvindingen, vormgevingen, teksten, software, games en foto’s. De wetgeving rondom het intellectueel eigendom is er op gericht de geestelijke en materiële belangen van uitvinders en auteurs te beschermen. Bescherming van uw intellectueel eigendom is dan ook erg belangrijk. Zeker wanneer u een bedrijf heeft. Doet u dit niet, dan kunnen concurrenten bijvoorbeeld zomaar met uw ideeën aan de haal gaan of uw ontwerpen namaken. 

Wij helpen u graag bij het beschermen van uw intellectueel eigendom. Maar ook wanneer u wordt beschuldigd van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht staan wij voor u klaar. Hieronder leest u meer over het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) en wat wij voor u kunnen betekenen. 

Welke rechten vallen onder het IE-recht?

Tot het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) behoren rechten als het auteursrecht, octrooirecht, merkenrecht, modelrecht en handelsnaamrecht. Een creatie kan door meerdere rechten tegelijkertijd worden beschermd. 

Auteursrecht

Het auteursrecht, ook wel copyright, is een van de bekendste intellectuele eigendomsrechten. U komt er dan ook bijna dagelijks mee in aanraking. Is een werk origineel en een eigen creatie van de maker, dan is het auteursrechtelijk beschermd.

Octrooirecht

Een octrooi, ook wel patent genoemd, is een exclusief recht op een uitvinding. Met dit IE-recht kunt u anderen verbieden de uitvinding commercieel toe te passen. Zo voorkomt u dat anderen gratis meeliften op het succes van uw uitvinding. 

Merkenrecht

Het merkenrecht beschermt, zoals de naam al doet vermoeden, een merk. Om dit IE-recht te verkrijgen en uw merk te beschermen, moet u uw merk registreren. U krijgt dan het exclusieve recht om het merk te gebruiken. 

Modelrecht

Het modelrecht wordt gebruikt voor het uiterlijk van twee- en driedimensionale voorwerpen die niet ‘als merk’ worden gebruikt. Zo worden onder andere websites, meubels en ontwerptekeningen beschermt door dit IE-recht. 

Handelsnaamrecht

Het handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder uw onderneming handel drijft. Echter onder andere logo’s, letters en vormen vallen onder het merkenrecht. In tegenstelling tot uw merken, hoeven uw handelsnamen niet geregistreerd te zijn om voor bescherming in aanmerking te komen. 

Inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht

Constateert u als rechthebbende inbreuk op uw intellectueel eigendomsrecht? Of wordt u beschuldigt van inbreuk op iemands intellectueel eigendom? Dan is het verstandig om stappen te ondernemen. BRight Advocaten helpt u daar graag bij. Onze advocaten zijn kennisleider binnen het intellectueel eigendomsrecht en hebben een respectabele staat van dienst in zaken voor toonaangevende bedrijven. Wilt u meer weten over het intellectueel eigendomsrecht en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Contact